Indikationer på Covid-19 og HHT

17. marts 2020-version (opdateringer kan følge)

Covid-19 er en ny virusinfektion overført fra person til person. Der er i øjeblikket ingen vaccine og vi har ikke udviklet immunitet mod denne virus. Regeringer overalt i verden, tager i øjeblikket vidtrækkende foranstaltninger i brug, for at begrænse virussen og reducere antallet af smittede. Disse vigtige foranstaltninger har til formål at sikre, at alle mennesker der har svære symptomer, kan få adgang til medicinsk hjælp. Dit samarbejde er altafgørende for, at denne langsigtede og livsvigtige plan, bliver en succes. Da dette er en helt ny virus, er der endnu ikke offentliggjort ret meget forskning i COVID-19 og der er endnu ingen tilgængelige oplysninger om COVID-19's påvirkning af HHT-patienter.
Men følgende vejledende information leveres til at guide patienter og deres plejere gennem denne nødsituation.


Risikoen for at en HHT-patient smittes med COVID-19:

Generelt forventes det, at patienter med HHT ikke er mere eller mindre modtagelige for COVID-19-virussen. Husk, at HHT ikke er en immunsuppressiv lidelse. - Alligevel kan næseblodshåndtering indirekte udsætte HHT-patienter for yderligere risiko.
Vær her opmærksom på, at næsten 95% af patienter med HHT har næseblod af varierende sværhedsgrad. Da næseblødningerne er spontane og pludselige, er berøring af næsen en hyppig begivenhed og ofte uden forudgående hygiejniske forholdsregler. Berøring af luftvejene (næse, mund) uden forudgående hygiejniske forholdsregler, kan øge chancerne for at få COVID-19.
Derfor anbefales det at rense hænderne, før du håndterer næseblod. Også selvom dette indebærer spild af et par minutter. Når hænderne er renset, kan normal håndtering af næseblødning gennemføres.


COVID-19 hos HHT-patienter:  

De fleste HHT-patienter er ved godt helbred og bør ikke have mere alvorlige konsekvenser af COVID-19. Husk, at en stor procentdel af de mennesker der får virussen, har milde og håndterbare symptomer. Mange HHT-patienter falder sandsynligvis i denne kategori. En infektionssygdom i luftvejene som COVID-19 vil sandsynligvis øge frekvensen af næseblødning. COVID-19 kan være mere alvorlig for HHT Patienter med:
- Svær anæmi.
- Lever AVM'er forårsager hjerte-kar-komplikationer.  
- Lunge-AVM'er: Ikke alle lunge-AVM'er skaber problemer i denne nødsituation. Alligevel kan de patienter med uløste pulmonale ustuleringer OG kronisk hypoxæmi (reduktion i normale iltniveauer regelmæssigt) have alvorlige konsekvenser af COVID-19.
- Pulmonal hypertension.
 
Risiko for svær påvirkning i den generelle befolkning gælder for:  Alle patienter over 65 år eller med andre eksisterende co-morbiditeter eller sygdomme andre end HHT såsom diabetes, astma, kræft osv.

Pas på dig selv og dine kære:  

Personer i din HHT-familie kan falde i en eller flere af ovenstående grupper. Husk, at COVID-19 kræver en stor ansvarsfølelse hos hver enkelt person. Følg alle hygiejnespecifikationer fra Verdenssundhedsorganisationen (www.who.org) og regeringens regler. For dit eget helbred skyld og for helbredet for dem du kommer i kontakt med. Hvis du har brug for medicin mod feber, skal du undgå anti-inflammatoriske stoffer eller aspirinderivater, der ikke er steroider. Hvis du er på disse lægemidler af andre terapeutiske grunde, skal du følge din læges anvisninger.


COVID-19 FORHOLDSREGLER FOR HHT PATIENTER

I forbindelse med Corona smitten, der breder sig, er det vigtigt at du som HHT/Osler-patient følger restriktionerne for at undgå spredning af smitte, så derfor:

Hold god håndhygiejne

Host og nys i ærmet

Bær mundbind i offentligheden


 For HHT patienter forventes det ikke, ligesom for langt de fleste der i øvrigt er raske, at blive mere syge end alle mulige andre danskere, der får Coronavirus infektion, men for de af jer der har:

Svær blodmangel
Nedsat iltmætning
Dårlig hjerte pumpefunktion på grund af f.eks leverkarforandringer

Da bør I være ekstra forsigtige så vidt muligt undgå at blive smittet, fordi vi kan være bekymrede for at I bliver særligt hårdt ramt, hvis I får smitten.