Rapid RHINO – en tamponade som er utrolig nem at sætte op, den glider lige i, pga. den gel den er præpareret med, nem at dosere opblæsningen af, der bruges luft og ikke væske, og ikke mindst – når den skal ud glider den lige så stille ud.Den kan du altså sagtens lære at sætte op selv – lige til at have i tasken.Rihno laves fra 3,5 cm og op til 12 cm – til de meget bagudliggende blødninger. Rihno lægge i sterilt vand i 30 sekunder, herunder “aktiveres” gelén, og den bliver “fedtet” – og dejlig nem at sætte op. (Se video her) derefter pumper man luft i efter behag, og kan mens den sidder i justere trykket via sprøjten.
Desværre kan vi som patienter ikke købe Rapid Rhino på et apotek i Danmark. Den findes på sygehuse og hos ØNH-læger. Nogle speciallæger betragter Rapid som et nødvendigt hjemmemiddel, andre ikke og så kan det være vanskeligt at få fat i en Rapid.
Anvendelse af Rapid er højt værdsat af nogle af vore medlemmer. Disse medlemmer kan selv “montere” en Rapid og dermed hjælper den straks og stopper blødningen og medlemmet undgår at skulle køre til skadestuen, der sandsynligvis alligevel ville anvende en Rapid.
Bestyrelsens råd er, at lider du meget af næseblod og ofte har vanskelig ved at stoppe blødningen, så bed ØNH-afdelingen på et hospital om at få undervisning i anvendelsen og få derefter et antal Rapid udleveret. Det er naturligvis ikke sikkert, at du bryder dig om at få en blødning stoppet med en Rapid. Men prøv at få kyndig vejledning og lad en kyndig behandler “montere” Rapid første gang. Så vil du lynhurtigt finde ud af, om det er noget for dig.
Se hvor nemt det er her:
(Se video her)
Deltamponering med vat, er altid nemt og godt – gerne med vattet vædet med vaselin eller lignende så det ikke ”sætter sig fast” og trækker sårskorpen med af når man tager det ud – Mentholatum er også godt til at komme på vattet, det giver en god fornemmelse af luft i næsebordet, og får karrene til at trække sig sammen.
Vat vædet i Lidokain/adrenalin (kar sammentrækkende og lokalbedøvende) giver også en meget god blødningsstoppende effekt, men det er jo ikke et middel vi sådan lige har ved hånden.
IS, masser af is – det er altid godt, knust til at have i munden og presse op i ganevægen, og som klumper i en plastikposte til at holde uden på næsen.
Tamponering med ”kæp” (Pope Epistaxis Packing) – som er en 10 cm lang smal tamponade, som er forsynet med en sytråd i den ene ende – (til at sikre den mod at løbe bagover) den udvider sig mange mange gange ved kontakt med væske (blod/vand) – for at gøre opsættelsen lettere, smøres den på den smalle kant med lidt vandbaseret salve, vent et øjeblik til ”kæppen” er begyndt at blive blød i kanten, indfør den i næsen, og sprøjt ca. 10 milliliter vand (fra engangssprøjte) ind på ”kæppen” – den udvider sig øjeblikkeligt og laver kompres i næsen, blødningen stopper øjeblikkeligt (formodentlig indeholder den noget koagulerende stof, som fremmer processen)
Den er behagelig (hvis man da kan sige det om noget stoppet op i næsen), og er meget nem at udtage efter 1 < 2 døgn – sprøjt blot 10 ml. varmt vand på den, udefra, vent et øjeblik og træk den roligt ud af næsen.
Bagdel – hvis man forpasser tiden fra man smører den og til den sættes op, bliver den blød (og udvidet) og kan ikke indføres i næsen.