Silastikskiver i næsen

 Den 15. september 2019

Jørgen Brandt Andersen - en Osler-patients oplevelser med Silastikskiver i næsen

Mandag, den 26. august 2019 fik jeg sat silastikskiver på begge sider af næseskillevæggen. Denne operation har jeg lyst til at fortælle jer om. Samtidig er det også en måde at dele mine erfaringer med jer på. Og reelt er det også en opfordring fra mig til dig, der kender til Osler på samme måde, som jeg kort beskriver det nedenfor. Måske kan du også have glæde af silastikskiver.

Min baggrund er, at jeg hver dag har mange blødninger, lige fra jeg stod op til jeg gik i seng. Jeg spiste 4 cyklonova og 2 ferro duretter hver dag. Det var rigtig træls, og jeg var begyndt at begrænse mit aktivitetsniveau. Og jeg har ellers ikke været sart, men har deltaget i mange aktiviteter med blod på skjorten og vat i næsen. Som så mange andre, siger jeg også at Osler ikke skal være begrænsende for mig. Men der kan komme et tidspunkt, hvor det kan være svært at holde fanen højt.

Før operationen havde jeg et glas vand stående på natbordet. Jeg vågnede flere gange i løbet af natten med tørhed i munden, og det betød naturligvis en dårlig søvnkvalitet. Jeg kunne ikke trække luften igennem næsen.

Anette Kjeldsen syede de 2 skiver fast på mindre end en ½ time. Jeg blev lokalbedøvet, og jeg mærkede ikke mere end ved en laserbehandling. Efterfølgende har jeg ikke haft smerter.

Hele ideen med at jeg skulle have disse skiver syet på næseskillevæggen opstod en dag, hvor Anette laserbehandlede mig. Hun fortalte, at denne nye mulighed findes, og jeg kunne være et potentielt emne til behandlingen, sådan som mine ”Osler-pletter” nu engang er placeret.

Nu har jeg levet med skiverne i 3 måneder og har lige været til kontrol. Skiverne sidder, som da de blev sat fast med nål og tråd. Jeg føler en positiv effekt derhen, at jeg nu har lettere ved at stoppe blødningerne med fingerpres. Jeg føler dog lidt ubehag, når jeg presser på den side af næsen, hvor syningerne er. Det er helt naturligt og kan ikke være anderledes, siger Anette – syningerne kan ikke undgås.

Blødningerne kommer lige så hyppige, som de plejer og min nattesøvn er også som den plejer.

Jeg renser næsen og skal selvfølgelig helst undgå, at der sidder blodrester i næsen. Det sker med saltvand og jeg bruger en ganske almindelig vandforstøver. Det virker faktisk OK.

Jeg skal til kontrol igen om 3 måneder og så igen om et halvt år, hvor skiverne formodes at skulle udskiftes. Så har jeg prøvet at leve med skiverne i 1 år og jeg vil fortsætte med nye skiver, hvis alt går som nu.

Blødningerne kan i mange situationer stoppes i løbet af få minutter med et simpelt fingerpres. Jeg ser for mig, at når jeg presser, så presser jeg på skiverne, som ligger flade ind mod Osler-pletten. De er jo syet fast. Jeg presser ikke længere hud mod hud, som naturligvis ”trækker” sig tilbage, når jeg stopper med at presse. Når jeg stopper presset mod skiven, så sidder skiven fortsat ind mod Osler-pletten.


Læs også

Osler-patient angrabet af MRSA-bakterier

Jan Hansen - Lukning af næsen

Osler-patient med type 3 (SMAD4)